Blog

Karate

Många känner till kampsporten karate som räknas till den japanska budon. Karaten härstammar från den japanska ön Okinawa. Därifrån spreds karaten till Kina och vidare ut i världen. I augusti 2016 tog den internationella olympiska kommittén (IOK) beslut om att karate ska ingå i sporterna i de olympiska sommarspelen. Första gången karate fanns med var vid sommar-OS i Tokyo 2021.

Fyra grundstilar blev till tre

Inom karate fanns från början fyra grundstilar, men bara tre av dem har överlevt. Dessa tre är: Naha-te, Shuri-te och Tomari-te. Te betyder hand, medan Naha, Shuri och Tomari är namn på orter på Okinawa. Naha är huvudstad i den Okinawiska-ögruppen. De tre grundstilarna kännetecknas av olika typer av rörelser. Naha-te är korta, cirkulära rörelser; Shuri-te är kraftfulla, långa och yviga tekniker medan Tomari är en blandning av båda. Alla tre grundstilarna förekommer inom karateträning.

Sex skolor styr stilarna

Inom karaten finns det många olika stilar som alla fokuserar på och tolkar varierande delar av karaten. Det som skiljer stilarna inom denna kampsport åt är i huvudsak vilka tekniker utövarna tränar mest och hur de utför blockeringar, rörelsemönster och slag. I mitten av 1930-talet antogs de sex första skolorna – Shitō-ryū, Wadō-ryū , Shōtōkan-ryū, Gōjū-ryū, Shindo Jinen/Shizen Ryu och Kushin Ryu – i Dai Nippon Butoku Kai blev i och med det erkända som Gendai Budō, det vill säga modern Budo.

Bältesfärgen visar utövarens nivå

Itosu Ankō räknas som den japanska karatens fader eftersom flera av hans elever utvecklade karaten och grundade egna skolor. De som utövar karate delas in efter kunskapsnivå med hjälp av färgen på de bälten som bärs till den vita tränings- eller tävlingsdräkten. Färgen på bältena får utövaren vid särskilda examineringstillfällen som bedöms av professionella domare. Som nybörjare har man vitt bälte och sedan går man via rött, gult, orange, grönt, blått och brunt bälte till det eftertraktade svarta bältet.

Taekwondo Föreningen JSK

Taekwondo Föreningen JSK har funnits sedan 1979 och har vunnit både internationella och nationella tävlingar i både Kickboxning och Taekwondo. Sedan 80-talet fram tills idag har TKD föreningen JSKs medlemmar haft en plats i Svenska landslaget. Det som skiljer JSK från andra föreningar är att när medlemmarna uppnått svart bälte börjar de träna andra stilar för att förbättra Taekwondon.

Höga krav för att få svart bälte

Master Cho Yong-Oh som grundade föreningen har hela tiden fokuserat på kvalitet. Den måste gå före allt annat. Han lade grunden för ett djupt och brett kunnande inom sporten, bland annat genom att ha väldigt strikta och hårda krav på svart bälte. För att få svart bälte i JSK, måste du bemästra bland annat grundtekniker, självförsvar, hopp-sparkar, tävlingstekniker, Krossning och Pomse. Master Cho Yong-Oh och JSK har ett ledord som lyder – Respekt – Att vara klubbvänner innan, under och efter passet.

Taekwondo är en av de populäraste kampsporterna

De flest har hört talas om Taekwondo men vet kanske inte exakt vad det innebär. När du tränar Taekwondo får du lära dig ca 50 olika självförsvarstekniker, ett tio-tal olika slagtekniker och mycket mer. Det viktigaste elementen av Taekwondo är kondition, explosivitet, snabbhet, balans och koncentrationsförmåga. Det är som du ser mycket att ta in, men allt bygger på samma grund. Precis som andra kampsporter ökar svårighetsgraden på träningen för varje nivå.

Taekwondo är till för alla

Vem som helst, både unga och gamla kan börja träna hos Taekwondo Föreningen JSK. Det kanske verkar som det är mycket att lära sig, men faktum är att kampsporter ökar självsäkerheten samtidigt som du mår bra av träning. En av fördelarna med sporten är att du förbättrar ditt psykiska välmående samtidigt som du lär dig mycket om dig själv, dina rädslor och aggressivitet.

Taekwondo Klubb Viking

En av de största taekwondoklubbarna i Stockholmsregionen är Taekwondo Klubb Viking med sina cirka 250 medlemmar. Klubben grundades 2009 i Jordbro men har idag träningslokaler på ett flertal orter kring huvudstaden. De är registrerade hos RF och STU vilket innebär att alla medlemmar är försäkrade och kurserna hålls av utbildade instruktörer.

Barn- och vuxengrupper

Taekwondo Klubb Viking har träningar för både nybörjare och vuxna. För att börja träna måste deltagaren skicka in en intresseanmälan och det gäller oavsett om den sökande är junior eller senior. Intagningarna sker året om med reservation i mån om plats. Det händer att grupper blir fulla och då kan den sökande få vänta en termin. Alla medlemmar i Taekwondo Klubb Viking har rätt att tävla i WTF och det gäller både nationellt och internationellt.

Medlemmar i STU och RF

Som idrott- och taekwondoklubb är det viktigt att vara medlemmar i RF och STU. RF betyder Riksidrottsförbundet och STU Svenska taekwondo unionen och genom att vara medlem i dessa organisationer blir medlemmarna automatisk försäkrade, får rätt att delta i tävlingar och vetskap att ledarna har korrekt utbildning. Föräldrar är välkomna att titta på ett par gånger då barnen tränar i tkd kids men undanbeds att följa varje träning.

En populär klubb

Sedan Dario Jovic grundade Taekwondo Klubb Viking 2009 har den vuxit både vad det gäller lokaler och antalet medlemmar. Idag finns det exempelvis möjlighet att träna i Nynäshamn såväl som på Dalarö och i Vega. Nya medlemmar är välkomna att prova på ett pass gratis men därefter tillkommer terminsavgift. Eftersom trycket kan vara stort med många nya medlemmar måste en intresseanmälan göras även inför gratispasset.

GAL Licens

Alla som tävlar internationellt i taekwondo måste ha en GAL– Global Athlete License. Detta enligt föreskrifter från WT, World Taekwondo, som är det internationella förbundet för taekwondo. De som planerar att tävla utanför Sverige behöver också ett WT event pass, något som införskaffas i samband med ansökan om GAL. Det är administratören för varje förening som väljer om utövaren ska ha ett WT event pass eller inte.

Skillnad i kostnad

Om man inte planerar att delta i internationella tävlingar, utan endast vill delta i tävlingar i Sverige som inte ger rankingpoäng internationellt behövs inget WT event pass. Detta är oftast fallet för nybörjare. Om man inte har ett WT event pass på sin GAL innebär det också en lägre kostnad. Med event pass kostar en GAL nämligen 50 €, medan endast en GAL kostar 10 €.

Så ansöker du om GAL

Administratören som är utsedd av klubben kan via https://stuswe.simplycompete.com ta bort, lägga till och förnya medlemmar. Det är också föreningen som betalar kostnaden för licenserna för internationella tävlingar och betalningen sker direkt i systemet. Korten skickas sedan till kansliet, som i sin tur delar ut dem till föreningarna. För att licenserna ska kunna godkännas är det viktigt att utövaren i fråga loggar in och godkänner ”Waivers” under Simply compete.

GAL och WT event pass för internationella tävlingar

För att få delta i internationella tävlingar kräver WT att man har en GAL samt ett WT event pass. Ansökan av dessa sköts av föreningens administratör. Om man planerar att endast tävla i Sverige utan internationella rankingpoäng eller är nybörjare behöver man inte ett WT event pass. Om man väljer att inte ha ett WT pass på sin GAL kostar det 10 €, medan en GAL med ett event WT kostar 50 €.

Inreseförbud ställer till det för idrotten corona

Inreseförbud ställer till det för idrotten

Inreseförbudet som infördes i samband med coronavirusets framfart har satt käppar i hjulet för ledare och aktiva inom elitidrotten. Björn Eriksson som är Riksidrottsförbundets ordförande vill så snart som möjligt träffa inrikesminister Mikael Damberg för att samtala om lösningar. I Europa är det cirka 20 länder som har öppnat för inresor för idrottsutövare men här i Sverige väntar idrottsvärlden fortfarande på besked från politiker.

Vill se undantag från inreseförbudet

Riksidrottsförbundet vill se ett beslut som undantar domare, funktionärer, ledare och idrottsutövare som deltar i internationella idrottstävlingar i Sverige från det rådande inreseförbudet. Ordförande Björn Eriksson understryker att ärendet måste hanteras så snart som möjligt. Flera tävlingar som skulle ha gått av stapeln i Sverige har nu flyttats till andra länder och om den utvecklingen ska stoppas måste vi se en ändring av förbudet snarast säger Björn Eriksson.

Idrottare beroende av internationella resor

Det är förordningen 2020:127 som reglerar inreseförbudet till Sverige och som stoppar idrottsutövare att komma hit för att tävla. Förordningen hindrar tillfälligt icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-nationer, Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein. Det finns undantag från dessa säkerhetsåtgärder men utövare inom idrotten omfattas inte av dem. Eftersom idrotten idag är en internationell företeelse så har branschen drabbats mycket hårt av restriktionerna.

Riksidrottsförbundet vill att regeringen ser över förordningen

Idag är det bara personer som anses utföra funktioner som är nödvändiga för Sverige som är undantagna från inreseförbudet. Björn Eriksson, ordförande på Riksidrottsförbundet, anser att personer verksamma inom idrott bör inkluderas i den här gruppen. Han säger också att idrotten har uppvisat stort ansvarstagande och att de är beredda att följa strikta åtgärder för att minska smittspridningen i samhället.

kritik corona kampsport

Kritiken mot hanteringen av coronakrisen inom kampsporten

Inom kampsport har man tagit hänsyn till coronakrisen på samma sätt som inom andra verksamheter för att minska smittspridningen. Man kritiseras hårt för detta av utövarna då många anser att det är svårt att bedriva verksamheten med fysisk distans. Jesper Hoffman är en tränare på Allstars Training Center samt erfaren kampsportare som har framfört kritik angående hur reglerna kring kampsport hanterats under coronakrisen.

Coronakrisen har påverkat idrotten stort

Medlemmarna i Svenska Budo & Kampsportsförbundet har lidit av krisen och Jesper Hoffman vill veta hur de ska kunna träna utan att vara nära varandra och hur träningen ska kunna fortgå med gällande rekommendationer. Många inom kampsport har i princip satts i karantän, vilket har medför stark kritik till hur stat och myndighet hanterat krisen inom kampsporten. Friska människor behöver träna, menar Hoffman.

Kritik mot Folkhälsomyndigheten

Jesper Hoffman menar att Folkhälsomyndigheten endast gått ut med rekommendationer och att det inte rör sig om en lag som måste efterlevas. Han anser att det är upp till varje människa att respektera samt följa rekommendationerna. Han noterar att det inte finns en lag som säger att friska människor inte får kramas eller vara nära varandra. Jesper önskade att Kampsportsförbundet kunde slåss lite mer för sina medlemmar under coronakrisen.

Moraliskt brott mot alla kampsportare

Att inte tillåta kampsportare fortsätta utöva sina idrotter under coronakrisen har mötts av stark kritik. Speciellt från tränaren Jesper Hoffman som vill veta hur de kan träna utan närkontakt. Det finns ingen lag som säger att friska människor måste hålla distans till varandra. Om de inom kampsporten inte får träna kan det leda till att de tappar lusten och tröttnar. Vilket kan påverka all svensk kampsport negativt.

kosttillskott

Kostillskott för kampsportare

Alla inom fitness som vill få mer styrka och ett starkare psyke borde prova på kampsport. Men det finns kanske inte tillräckligt med energi och lust, då är kosttillskott det bästa hjälpmedlet. För att få en riktigt bra utveckling av din kropp, styrka och psyke så brukar kosttillskott vara en bra idé att prova. När du tar kosttillskottet så skapar du en bra muskeltillväxt och fettförbränning.

Kosttillskott är både nyttigt och mättande

Det positiva med kampsport är att man arbetar med hela sin kropp, så man kan säga att hela kroppen tränas. Men om man vill ha ha ett bättre resultat så ska man inta 2-4 timmar kosttillskottet före träningen. Efter träningen är det bäst att äta kolhydrater och protein för att uppnå det bästa resultatet. Om du börjar tappa energi eller ork så kan du dricka en sportdryck och sedan efteråt så äter du proteiner och kolhydrater.

Vem kan då använda kosttillskott?

Det kan i princip användas av alla men den har ju många olika funktioner. Om ett barn har dålig aptit så kan man välja att ge hen ett allsidigt kosttillskott som innehåller mineraler och vitaminer men för vuxna så finns det mycket mer att välja på. Ett kosttillskottet kan användas på många olika sätt beroende på orsak eller att bara sätta fokus på muskelmassan och ett starkare psyke för dig. Kolhydrater och protein ger bäst resultat.

Kolhydrater, protein och glykogen

Sammanfattningsvis för att uppnå det bästa resultatet med din kampsport är att inta ett dagligt intag av kolhydrater och proteiner eftersom kolhydraterna lagras i kroppen. Glykogenet är ett ämne som finns i lever och muskler och det som är särskilt värdefullt för en kampsportare eller en tränare i sig är att ha tillräckligt av muskelglykogen eftersom det har ett direkt samband med din prestationsförmåga.

taekwondo cornona virus

Hur påverkar coronaviruset svensk taekwondo?

Precis som alla andra sporter är också taekwondo påverkat av Coronaviruset. Folkhälsomyndigheten har tagit fram flera rekommendationer kring hanteringen av viruset i idrottssammanhang, och vi önskar att du som idrottsutövare ser allvarligt på och följer dessa rekommendationer för att undvika att bli smittad eller smitta andra. Vi vill att sporten ska kunna fortsätta leva under dessa tider, och alla utövare bär ett gemensamt ansvar för att det ska vara möjligt.

Fysisk träning är bra även under virustider

Fysisk aktivitet är bra för hälsan. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska dock moment med närkontakt minskas. Inga träningar är inställda, och kan alltså utföras. Övningarna bör anpassas för att undvika närkontakt mellan träningsdeltagarna och tränare. Utöver detta är vissa planerade tävlingar inställda. Det är endast mindre lokala tävlingar som kan genomföras (men då får antalet deltagare + åskådare inte överstiga 50 personer). Om du har förkylnings- eller influensasymtom ska du stanna hemma i självkarantän.

Hur kan vi minska smittan?

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan du som träningsdeltagare minska din tid i träningslokalen genom att byta om hemma och bara vistas i lokalen under den avsatta träningstiden, samt tvätta eller sprita händerna ofta under träningstillfället. All utrustning som delas med andra bör torkas av och spritas mellan varje användning. Känner du dig det minsta sjuk ska du stanna hemma, och misstänker du att du har blivit smittad med Coronaviruset är det bästa att isolera sig.

Ett gemensamt ansvar

Om du känner dig sjuk, oavsett om du misstänker Corona eller inte, bör du stanna hemma från träningen för att undvika att smitta andra. Att hålla igång fysiskt är självklart bra, men tillhör du en riskgrupp är det bättre att stanna hemma och träna. Vill du ändå träna i träningslokalen ber vi dig att följa råden ovan för att undvika att bli smittad eller smitta andra.

Kimia Alizadeh flyr från iran

OS medaljören flyr från Iran

Den iranska OS-medaljören och taekwondo-stjärnan Kimia Alizadeh har lämnat hemlandet Iran för gott. Hon har bestämt sig för att bygga upp ett nytt liv i Tyskland, även om detta innebär att Alizadeh inte kan tävla i nästkommande OS. Som 18-åring blev Alizadeh Irans första kvinnliga OS-medaljör när hon i Rio de Janeiro besegrade svenskan Nikita Glasnovic och tog bronsmedaljen i 57-kilosklassen.

Semesterresa påstod Iran

Ordföranden för taekwondoförbundet i Iran, Seyed Mohammed Pouladgar, dementerade först ryktena om Alizadehs avhopp och påstod att det i själva verket rörde sig om en semesterresa. Dessutom hävdades att utländska medier skulle ha förstärkt ryktena utifrån politiska motiv, något som alltså nu visat sig inte stämma. Istället är motivet till avhoppet, enligt OS-medaljören själv, att hon kände sig förtryckt i hemlandet och därför valde att hoppa av till Tyskland.

Hur ser framtiden ut för Alizadeh?

Även om avhoppet från Iran innebär att OS-medaljören inte kommer att kunna tävla i nästa OS ser hon ljust på framtiden. Hon är bara 21 år och möjligheterna att delta i större turneringar och framtida OS är stora. En presskonferens hölls i den tyska staden Lünen i slutet av januari, där Alizadeh befinner sig sedan början av månaden. 21-åringen har stora framtidsdrömmar och planerar att återuppta träningen inom kort.

Annat historiskt avhopp

Fenomenet med idrottare som tar chansen att lämna de förtryckande regimerna i sina hemländer vid utlandsresor är långt ifrån nytt. En annan känd avhoppare är t ex den berömde ryske balettdansören Michail Baryshnikov, som hoppade av till USA efter att ha lyckats fly undan de sovjetiska säkerhetsstyrkornas bevakning under en turné med Bolsjojbaletten i Kanada. Han ansökte om politisk asyl, och fick amerikanskt medborgarskap 1986. Baryshnikov dök även upp som skådespelare i den populära serien Sex and the City där han spelade konstnären Alexander Petrovsky – huvudkaraktären Carries ryske älskare.

allt fler tjejer inom kampsport

Fler tjejer inom kampsporter

Hälsa och träning har kommit att bli en del av vardagen för många människor. Gymmet är dock inte för alla och det har blivit vanligare att folk testar på nya träningsformer. Kampsporter har blivit allt mer populärt och det har lett till att allt fler tjejer har börjat träna kampsport

Taekwando vinner mark i Sverige

Det är en bra träningsform för den som vill ha bättre självkänsla och självförtroende då man blir starkare i både kropp och själ. Taekwondo utövar man genom att göra slag och sparkar mot kuddar eller så kan man göra det i luften för att fokusera på sin teknik. Det kan också ha varit en orsak till ett ökat intresse bland tjejer då träningen kan leda till att de känner sig säkrare när de exempelvis promenerar själva.

Capoeira – kampsport till musik

Du har kanske sett kampsportsutövare som omges av personer med olika instrument. Då är det sannolikt den afrobrasilianska kampsporten capoeira som du har sett. Capoeira är inte så känd som andra kampsporter bland dem som inte utövar sporten, men är för den sakens skull ingen liten sport. Den här typen av kampsport kännetecknas av att utövarna är i ständig rörelse och det ingår även hjulningar och handstående.

Kampsport – fysisk och mental träning

Kampsport är ett bra sätt för personer i alla åldrar att träna smidighet och kroppskontroll. Förutom den fysiska träningen ingår det även att lära sig att fokusera på den uppgift som man har framför sig och att kontrollera sitt humör. Det gör att många ser kampsport som lika välgörande träning som tai chi, qui gong och yoga. I takt med att intresset för kampsport har ökat har även fler flickor och kvinnor börjat träna olika typer av kampsport.