OS medaljören flyr från Iran

Kimia Alizadeh flyr från iran

OS medaljören flyr från Iran

Den iranska OS-medaljören och taekwondo-stjärnan Kimia Alizadeh har lämnat hemlandet Iran för gott. Hon har bestämt sig för att bygga upp ett nytt liv i Tyskland, även om detta innebär att Alizadeh inte kan tävla i nästkommande OS. Som 18-åring blev Alizadeh Irans första kvinnliga OS-medaljör när hon i Rio de Janeiro besegrade svenskan Nikita Glasnovic och tog bronsmedaljen i 57-kilosklassen.

Semesterresa påstod Iran

Ordföranden för taekwondoförbundet i Iran, Seyed Mohammed Pouladgar, dementerade först ryktena om Alizadehs avhopp och påstod att det i själva verket rörde sig om en semesterresa. Dessutom hävdades att utländska medier skulle ha förstärkt ryktena utifrån politiska motiv, något som alltså nu visat sig inte stämma. Istället är motivet till avhoppet, enligt OS-medaljören själv, att hon kände sig förtryckt i hemlandet och därför valde att hoppa av till Tyskland.

Hur ser framtiden ut för Alizadeh?

Även om avhoppet från Iran innebär att OS-medaljören inte kommer att kunna tävla i nästa OS ser hon ljust på framtiden. Hon är bara 21 år och möjligheterna att delta i större turneringar och framtida OS är stora. En presskonferens hölls i den tyska staden Lünen i slutet av januari, där Alizadeh befinner sig sedan början av månaden. 21-åringen har stora framtidsdrömmar och planerar att återuppta träningen inom kort.

Annat historiskt avhopp

Fenomenet med idrottare som tar chansen att lämna de förtryckande regimerna i sina hemländer vid utlandsresor är långt ifrån nytt. En annan känd avhoppare är t ex den berömde ryske balettdansören Michail Baryshnikov, som hoppade av till USA efter att ha lyckats fly undan de sovjetiska säkerhetsstyrkornas bevakning under en turné med Bolsjojbaletten i Kanada. Han ansökte om politisk asyl, och fick amerikanskt medborgarskap 1986. Baryshnikov dök även upp som skådespelare i den populära serien Sex and the City där han spelade konstnären Alexander Petrovsky – huvudkaraktären Carries ryske älskare.

admin