Inreseförbud ställer till det för idrotten

Inreseförbud ställer till det för idrotten corona

Inreseförbud ställer till det för idrotten

Inreseförbudet som infördes i samband med coronavirusets framfart har satt käppar i hjulet för ledare och aktiva inom elitidrotten. Björn Eriksson som är Riksidrottsförbundets ordförande vill så snart som möjligt träffa inrikesminister Mikael Damberg för att samtala om lösningar. I Europa är det cirka 20 länder som har öppnat för inresor för idrottsutövare men här i Sverige väntar idrottsvärlden fortfarande på besked från politiker.

Vill se undantag från inreseförbudet

Riksidrottsförbundet vill se ett beslut som undantar domare, funktionärer, ledare och idrottsutövare som deltar i internationella idrottstävlingar i Sverige från det rådande inreseförbudet. Ordförande Björn Eriksson understryker att ärendet måste hanteras så snart som möjligt. Flera tävlingar som skulle ha gått av stapeln i Sverige har nu flyttats till andra länder och om den utvecklingen ska stoppas måste vi se en ändring av förbudet snarast säger Björn Eriksson.

Idrottare beroende av internationella resor

Det är förordningen 2020:127 som reglerar inreseförbudet till Sverige och som stoppar idrottsutövare att komma hit för att tävla. Förordningen hindrar tillfälligt icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-nationer, Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein. Det finns undantag från dessa säkerhetsåtgärder men utövare inom idrotten omfattas inte av dem. Eftersom idrotten idag är en internationell företeelse så har branschen drabbats mycket hårt av restriktionerna.

Riksidrottsförbundet vill att regeringen ser över förordningen

Idag är det bara personer som anses utföra funktioner som är nödvändiga för Sverige som är undantagna från inreseförbudet. Björn Eriksson, ordförande på Riksidrottsförbundet, anser att personer verksamma inom idrott bör inkluderas i den här gruppen. Han säger också att idrotten har uppvisat stort ansvarstagande och att de är beredda att följa strikta åtgärder för att minska smittspridningen i samhället.

admin