Tävlingar inom Taekwondo

wtf eller itf tavlingar

Tävlingar inom Taekwondo

Taekwondo är en mycket utmanade sport som är spännande att utöva och att följa. Man har kunnat tävla i Taekwando internationellt sedan 1973 och sedan 2000 är det även en OS gren. Sporten utövas idag som en officiell sport i 173 länder men kommer ursprungligen från Korea och utövades endast i Korea fram till 1973.

Taekwondo WTF tävlingar

WTF-tävlingar har ett regelverk som kräver att spelaren skyddar sig med bland annat benskydd, bröstskydd, tandskydd och tunna handskar. Bröstvästen innehåller elektronik som är till för att registrera antalet slag. Under WTF tävlingar kör man tre ronder. Varje rond är två minuter lång och mellan varje rond har men 30 sekunders vila. Det är endast de träffar som ger ett elektroniskt utslag som räknas i matchen.

Taekwando ITF tävlingar

Under ITF tävlingar tävlar man i viktklass och det är även olika klasser för män och kvinnor. Man kör två rundor som var och en är två minuter. Matcherna utspelar sig på en matta som är 9×9 meter och det finns speciella domare som räknar poäng under dessa matcher. Ingen elektronisk utrustning används alltså. Slagen ska träffa från midjan och upp för att poängen ska räknas.

Korea är fortfarande världsmästare

Trots att det är nästan 50 år sedan som Taekwando började att sprida sig runt om i världen är det fortfarande Korea som håller flest guldmedaljer i sporten i OS-sammanhang. Både ITF och WTF tävlingar är mycket spännande att titta på, dock är det många som argumenterar för att ITF är mer ursprunglig än WTF som kan anses vara för kontrollerat.

admin