Taekwondo

Taekwondo

Taekwondo är en av de störa kampsporterna i världen. En modern kampsport där man använder både händer och fötter. Just namnet Taekwondo syftar på handen och fotens användning genom fotteknik (Tae), handteknik (Kwon) och väg (DO). Sporten kommer ursprungligen från Sydkorea och har spridit sig snabbt. Både yngre och äldre generationer utöver denna träningsform som även fungerar bra som självförsvar.

Historian bakom träningsformen

Taekwondo utvecklades under slutet av 1940- och 1950-talet genom koreanska kamsportsutövare med kunskaper inom karate, kinesiska kampsporter samt flertalet koreanska kampstilar. 1959 startade den äldsta föreningen som fick namnet Korea Taekwondo Association. De två största globala föreningarna, International Taekwon-do Federation och World Taekwondo startade 1966 respektive 1972. Målet med träningsformen är att utvecklas som människa, genom både mental och fysisk styrka.

Taekwondo som tävlingsform

Precis som i många andra kampsporter går det att tävla i Taekwondo. Matchen går ut på att under en begränsad tid få till så många rena träffar som möjligt med foten på motståndarens övre kroppshalva. Slag med händer ger inga poäng. En ren spark mot västen ger en poäng, roterande spark två poäng och en spark som träffar huvudet ger tre poäng. Bonuspoäng ges om motståndaren inte klarar av att fortsätta. Från år 2000 är Taekwondo en del av OS.

Sammanfattning om Taekwondo

Vi har berört lite bakgrundshistoria, kort om träningsformen samt Taekwondo som tävlingsform. Det råder ingen tvekan om att den här träningsformen har fått ett stort intresse i samband med att den blev en del av de olympiska spelen. På flertalet ställen anordnas det även uppvisningar vilket gör intresset ännu större. En bra träningsform som lämpar sig för de allra flesta.

admin