Taekwondo i Sverige

Taekwondo i Sverige

Taekwondo är en av världens mest utövade kampsporter och bygger på framförallt sparkar, men även handtekniker. Den grundades i Sydkorea, som en utveckling av den japanska shotokan-karaten, och har marknadsförts framgångsrikt i hela världen som effektiv träning för alla, både som motion, tävlingsform och självförsvar. I tävling utövas taekwondo oftast med så kallad halvkontakt, det vill säga att man fokuserar på poäng snarare än att skada motståndaren.

 

Att börja Taekwondo i Sverige

 

Det finns massor av klubbar som utövar taekwondo i Sverige under lite olika regelsystem. Vissa klubbar fokuserar mer på pomsae, det vill säga rörelsemönster snarare än kampmomentet, vilket ofta passar barn och äldre lite bättre. Andra fokuserar på tävling på olika nivåer, hela vägen upp till OS. Det finns träningsformer inom taekwondo som kan passa alla oavsett ambitionsnivå och preferenser.

Taekwondo för MMA

Sporten MMA eller Mixed Martial Arts växer snabbare än någon kampsport någonsin och många utövare på hög nivå använder framgångsrikt tekniker från taekwondo, framförallt de många dynamiska sparkarna mot huvudet. För att använda teknikerna under MMA:s regelsystem måste träningen dock modifieras en del från det traditionella tillvägagångssättet då vanliga taekwondoregler till exempel inte tillåter knytnävsslag mot ansiktet eller sparkar mot benen.

Taekwondo är mångsidigt

Taekwondo kan användas till mycket mer än att lära sig slåss. Utövaren lär sig disciplin, får ett inre lugn och blir i exceptionellt god form om träningen sker ofta. Taekwondo finns i så många olika former att det går att träna oavsett ålder, eventuella funktionsnedsättningar och oberoende av om du vill tävla eller inte. Tillgången på klubbar är hög och finns i nästan alla svenska städer.

admin