Färgernas Betydelse

TKD Bälten Färger

Färgernas Betydelse

De flesta asiatiska kampsporter är uppbyggda runt ett system med färgade bälten, i vitt för nybörjare och svart för de mest avancerade. Den som når svart får respekt av andra utövare och har ett kvitto på att han eller hon har tränat hårt, men vad betyder de olika färgerna och vad krävs för att nå nästa nivå?

Vad betyder färgerna inom TKD’s graderingssystem?

Nybörjare har vita bälten. Därefter har sportens olika bältesgrader olika färger och går från vitt till gult, grönt, blått och slutligen svart. För att komma till nästa grad måste man genomföra en gradering där man visar för en examinator att man behärskar tillräckligt många och svåra tekniker för att ta sig vidare. Ofta måste man både demonstrera tekniker mot en motståndare och i en så kallad Pomsae, en sorts koreografi där man utför slag och sparkar i luften.

Hur snabbt kan man få svart bälte?

Hur snabbt man kan stiga i sportens bältesgrader skiljer sig mycket mellan olika klubbar och olika sorters taekwondo. En tumregel inom all kampsport är att det brukar ta tio års hård träning för att nå det svarta bältet, men det brukar ta kortare tid inom taekwondo. Ofta kan man skynda på sin utveckling genom att delta i tävlingar och träningsläger.

Vad innebär det svarta bältet?

Även det skiljer sig mycket åt mellan olika klubbar. Vissa tränare ger bara svarta bälten till utövare som vunnit tävlingar, andra ger bältet åt alla elever efter ett visst antal år. Det är viktigt att man tränar för att ha roligt, inte för att uppnå svart bälte. Om du har roligt kommer du förmodligen att nå dit i alla fall, förr eller senare.

admin